Πριν από κανα δυο βδομάδες είχα διαβάσει στην εφημερίδα για το σχέδιο εισαγωγής των Αγγλικών στην Α' και Β' δημοτικού,καθώς καθορίζεται~όπως λέει το Υπουργείο Παιδείας~ από το Κοινό Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Αναφοράς για τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών.
Αναρωτιέμαι λοιπόν,αντί των αγγλικών γιατί δεν εισάγουν,ανάλογα με το ποσοστό μεταναστατών μαθητών, την ανάλογη γλώσσα;Ας εντάξουν στα προγράμματά τους τα σχολεία,την αλβανική,την ρωσική,τη ρουμάνικη κλπ γλώσσα (δεν το λέω καθόλου ειρωνικά!).Η διγλωσσία είναι ένα βασικότατο πρόβλημα της ελληνικής παιδείας,παραγκωνίζοντας τις μητρικές γλώσσες των παιδιών (ανεξαρτήτου καταγωγής) και προβάλοντας μόνο την ελληνική ως την επικρατέστερη. Συγνώμη κιόλας,αλλά δεν είναι πιο καλό και πιο σωστό το παιδί να μιλά και τις δυο γλώσσες; και τη μητρική και τη γλώσσα της χώρας υποδοχής;ειναι μεγάλο προσόν θαρρώ!
Αλλού ήθελα να το πάω κι αλλού βγήκε!
Όπως και να χει,πιστεύω ότι είναι πολύ ανεγκέφαλη και αναξιόπιστη η απόφαση του υπουργείου για την εισαγωγή μια ξένης γλώσσας από τόσο μικρή ηλικία.Σε ποιά βάση το στηρίζουν;μόνο και μόνο επειδή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχει εφαρμοσθεί;και τα αποτελέσματα της εφαρμογής αυτής ποιά είναι;Για ακόμη μία φορά,το υπουργείο θέλει να περάσει μια θέση,η οποία δεν έχει ελεγθεί πρωτύτερα.Ανάθεμα αν πέρασε απο τεστ αυτή τους η απόφαση.Στα πειραματικά σχολεία δοκιμάστηκε αυτή η σκέψη;έκαναν κάποια έρευνα ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΗ στην ελληνική σχολική πραγματικότητα;Είμαι βεβαία πως όχι!
Λυπάμαι πραγματικά τα παιδάκια.Δεν ζουν καθόλου την παιδική τους ηλικία. Από τα 6 τους χρόνια, προσπαθούν να τα βάλουν στο καλούπι της συνεχούς ενασχόλησης με πράγματα μη δημιουργηκά για τα ίδια.Από τώρα τα ρίχνουν στη ρουτίνα. Αν και ήδη γνωρίζουν ότι τα παιδιά στο δημοτικό έχουν βεβαρυμένο πρόγραμμα,αυτοί συνεχίζουν το βιολί τους.Διάβασα πρόσφατα την εργασία μιας συμφοιτήτριάς μου,στην οποία καταγράφονταν στατιστικά στοιχεία από μία έρευνα που είχε κάνει σε γονείς παιδιών του δημοτικού σχολειου,σχετικά με το πόσο χρόνο παίρνει σε ένα παιδί να διαβάσει τα μαθήματα του.Πάνω κάτω τα αποτελέσματα της έρευνας έλεγαν,ότι ένα παιδάκι της πρώτης δημοτικού θέλει γύρω στις 6 με 7 ώρες διαβάσμαοτς ημερισίως!Επιστρέφουν απο το σχολείο,διαβαζουν και κοιμούνται!Χρόνος για το παιδί καθόλου!Μα σα δε ντρέπονται!Και μετά αναρωτιούνται γιατί το ποσοστό μάθησης στην Ελλάδα,συγκρητικά με άλλες χώρες πάντα, είναι τόσο χαμηλό!
5 σχόλια:
η ανάρτηση σου με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο! τα παιδιά έχουν υπερβολικά βαρυφορτωμένο πρόγραμμα, για αυτό που έιπες για την ξένη γλώσσα είχα δει μια διαφήμηση σε ένα κέντρο εκμάθησης ξένων γλωσσών που έλεγε πως θα έκανε δωρεάν μαθήματα σε τέτοιες ηλικίες, πρώτη και δευτέρα δημοτικού και σκεφτόμουν, πρώτη δεν ξέρουν ούτε τα ελληνικά πως θα τα βάλουν να μάθουν αγγλικά; προφανώς γίνεται αλλά ποιος ο λόγος;
Και τώρα που θα γίνουν και ολοήμερα και θα πρέπει να μένουν υποχρεωτικά, εκεί να δεις.. Μετά το σχολείο θα πηγαίνουν φροντιστήρια και όλα τα υπόλοιπα κλασικά που σπρώχνουν οι γονείς τα παιδιά τους, να κάνουν δίχως να τα ρωτούν αν πράγματι το θέλουν..
Το αποτέλεσμα? Θα φθάσουν λύκειο και δεν θα έχουν κουράγιο για διάβασμα, οπότε δεν θα μπουν και στις σχολές που θέλουν (γιατί έχουμε και έχν εξαιρετικό σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια εδώ στην Ελλάδα), οπότε θα συμβιβαστούν με μια ζωή που δεν θα τους ικανοποιεί..
ΛοΛ ομολογώ ότι το πήγα μακρυά... Ψυχολόγος, τι περιμένεις....
@commentator: ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί οι γονείς δεν ξεσηκώνονται!Βγαίνουν οι εκπρόσωποι και οι παιδοψυχολόγοι και λένε τις βλακείες τους!Υποτίθεται,πως αν και δε γνωρίζουν ακόμα την μητρική~κάτι που οι δάσκαλοι λένε πως πρέπει ήδη απο το νηπιαγωγείο να διδάσκονται,όπως πχ να γράφουν το αλφάβητο~δεν θα μπερδευτούν με την ξένη γλώσσα,διότι θα είναι υπό την μορφή παίγνιων.Μπαρούφες!
@kevin: Αυτή τη σκέψη ακριβώς είχα κι εγώ.Από εκεί ξεκινάνε όλα,από το δημοτικό.Είπαν ότι αρχικά θα το ξεκινήσουν σε 800 ολοήμερα σχολεία.και βέβαια μετά θα γίνει παντού.Αυτό το πράγμα να μη σε ρωτάνε ΠΟΤΕ τι θες εσύ σαν παιδί!Δηλαδή είναι αδιανόητο!Και όπως είπες,θα καταλήξουν να μπουν σε κάποια σχολή (αν θα μπουν!) που δεν θα τους αρέσει!
Πόσο σύμφωνη με βρίσκουν όλα όσα είπατε, δεν φαντάζεστε!!! Και συνάδελφε, όντως το πήγες λίγο πιο μακριά, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα.
Δυστυχώς όμως, το πρόβλημα δεν ξεκινάει μόνο από το δημοτικό. Τα παιδιά μπαίνουν σε ένα ανελέητο κυνήγι εξειδικευμένης γνώσης από την πολύ τρυφερή ηλικία των 4,5 ακόμη και των 3 ετών. Σε μια έρευνα που έκανα για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα νηπιαγωγείου και παιδικού σταθμού, μετά μεγάλης μου έκπληξης διαπίστωσα πως τα παιδιά έχουν στη διάθεσή τους ελάχιστο χρόνο για παιχνίδι και είναι υποχρεωμένα κατά την παραμονή τους στο σχολείο να μάθουν αριθμητική, το αλφάβητο και γενικότερα πράγματα τα οποία τα μαθαίναμε εμείς στην πρώτη δημοτικού. Το χειρότερο βέβαια είναι ότι καθώς τα νήπια στοιβάζονται σε ανήλιαγα πάρκινγκ οικοδομών που λέγονται παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, απαγορεύεται να προαυλίζόνται τους 6 μήνες που διαρκεί το φθινόπωρο και ο χειμώνας και προκειμένου να έχουν οι παιδαγωγοί το κεφάλι τους ήσυχο, τα υποχρεώνουν να μαθαίνουν πρόσθεση και αφαίρεση αλλά και αγγλικά με το πρόσχημα ότι αποτελεί ένα παιχνίδι. Ποτέ δεν έμαθα ότι η μάθηση είναι παιχνίδι. Παιχνίδι ξέρω ότι είναι το κρυφτό, το κυνηγητό και τα μήλα. Όχι το "abc-def κοκ"....Και δυστυχώς σε κάποιες συζητήσεις μου με γονείς νηπίων, διαπίστωσα μετά μεγάλης μου λύπης πως οι περισσότεροι θέλουν να παραλαμβάνουν το μεσημέρι ένα παιδί εξαντλημένο το οποίο θα κοιμάται ως αργά προκειμένου αυτοί να ξεκουραστούν...Μήπως τελικά το πρόβλημα δεν ξεκινάει από το δημοτικό, το νηπιαγωγείο ή τον παιδικό αλλά μέσα από την οικογένεια? Ή μπαίνω σε έναν φαύλο κύκλο....????
Ουφ!!!Τι αναλύω κι εγώ κι έχω και ημικρανία????
Αχ Αννιώ μου πόσο μα πόσο συμφωνούμε!Είναι μια άγραφη συνομωσία των μεγάλων έναντι των μικρών τελικά!Όλα γίνονται προς διευκόλυνση των δασκάλων και των γονέων και αυτός που τυραννιέται είναι το παιδί.Ντροπή πια!
Αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση στο θέμα αυτό,είναι ότι οι δάσκαλοι αντιτάχθηκαν αυτής της απόψεως,ενώ αντίθετα οι ψυχολόγοι έβγαιναν και έλεγαν ότι οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν γιατί όλα γίνονται στο πλαίσιο παιχνιδιών (το είδα σε μία εκπομπή του ΣΚΑΙ).Δεν μπορούν να ξεχωρίσουν πλέον τι ειναι παιχνίδι και τι μάθηση.Αναρωτιέμαι,αυτοί αν ήταν παιδιά,θα ήθελαν να τους συμπεριφέρονται έτσι;Η ενσυναίσθηση που πήγε;γι'αυτην δεν κάνουν λόγο οι παιδοψυχολόγοι και οι παιδαγωγοί;τελικά τα πτυχία μόνο δεν κάνουν τον δάσκαλο και τον γιατρό...αυτό είναι το συμπέρασμα.
Δημοσίευση σχολίου